[O2 FL] Co dorzucić do OII FL Elegance?

Zwiń
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mr0czny
    Elegance
    • 2009
    • 948
    • Octavia III (5E3)
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

RoadRunner,

bierz 17" warto bo wygląda zdecydowanie lepiej

Komentarz

• aniam111
      Rider
      • 2009
      • 436

Pytanie czy ma wyglądać czy być praktyczne :diabelski_usmiech
      Mnie też podobają się wielkie felgi i niskoprofilowe opony, ale raczej takie sobie odpuszcze właśnie ze względu na to że jeżdżę w polskim mieście a nie po niemieckiej autostradzie. Ale to oczywiście kwestia gustu i podejścia.
      AniaM
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
      O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• fernando
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1890

Ja bym dodał 17" ze sportowym zawieszeniem za 1500PLN.

Komentarz

• adamza
          Ambiente
          • 2010
          • 174

RoadRunner, tak z ciekawości jaki % rabatu udało ci się wyrwać :?:
          jest

było

Komentarz

• Yanusz
            Classic
            • 2010
            • 14

Ja już się nie mogę doczekać na swoją Octavkę! Zamówiłem w pewien piątek a w poniedziałek pojechałem domówić :

-fabryczny alarm(dealer proponował mi "swój" alarm gratis,ale po rozmowie z kolegami postanowiłem że nie chcę aby moje auto po dostarczeniu z fabryki było rozbebeszone przez lokalnych serwisantów)
            -łopatki przy kierownicy (może bajer ale...)
            -obsługa GSM z kierownicy(stary już jestem ,leniwy i wygodny)
            -podgrzewane dysze spryskiwaczy( przyda się kilka dni w roku ale moje nerwy są więcej warte niż 250 pln)
            -ksenony(to oczywiste)
            -kornery(bo czasem bardzo potrzebne)

-a przede wszystkim DSG,DSG i DSG (jeździłem na testówce i to zdecydowało o wyborze Skody)

A tak poza tym czytam na forum że pewne "gadżety" da się później dokupić czy tam doinstalować. Można. Ale jestem zdania że to co w fabryce założyli to pewniejsze. I bez częściowego rozmontowywania nowego auta. A skoro mnie stać na kwotę X to i stać mnie na kwotę X +10%. Moja subiektywna ocena.
            Pozdrawiam.

Komentarz

• rycho
              Drive
              S_OCP Member
              • 2008
              • 44

Pakiet dynamic sportowe fotele + 3 ramienna kierownica.
              rycho

Komentarz

• jacekha
                Classic
                • 2010
                • 34

na 17" lepiej wygląda, ale czy na pewno lepiej jeździ po warszawskich ulicach, które po zimie są w opłakanym stanie? Poza tym jeśli chciałbyś brać szczersze opony musisz liczyć się z większym spalaniem.

Moim zdaniem lepiej postawić na funkcjonalność i wziąć np. podgrzewane dysze spryskiwaczy - przydają się w zimę. Do tego dorzucić jeszcze blokadę skrzyni, bo fabryczny alarm dla złodzieja to kwestia kilku sekund, a zabezpieczenie mechaniczne już nie jest takie proste do rozpracowania.

Uważam, że lepiej stawiać na funkcjonalność niż wygląd, ale to moje bardzo subiektywne zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać
                www.autozapytanie.pl - szukasz nowej Octavii? Sprawdź jakie rabaty na Skodę oferują dealerzy.

Komentarz

• _tm_
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2333
                  • Superb III (3V3)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                  Edit:

HHC to system zapobiegania aby auto nie cofneło sie do tyłu na wzniesieniu, dotyczy tylko automatu(DSG) przytrzymuje hamulce, i w chwili jak dodajesz gazu to hamulce powoli puszczaja, to dziala tylko chwile, poniewaz DSG ma 2 sprzegła ktore przy cofnieciu sie samochodu, zostaja odłaczone, i mozna (jak ktos nie kuma) zarobic dzwona, chodzi o to aby sprzegla sie nie paliły, i stad do automatu zalecane HHC , ono zaczyna działac od jakiegos tam kata wzniesienie np: 5% nachylenia i wiecej. I HHC nie jest nie potrzebne, bo jak by ktos uwaznie sie doczytał dotyczy TYLKO DSG, wiec po cos jest, wyzej mniej wiecej wytłumaczone.
                  HHC można również zamówić do skrzyni manualnej (przynajmniej tak wynika z cennika). Nie wiem czy jeździłeś samochodem z DSG, ale powiem Ci jak to wygląda. Wyobraź sobie całkiem stromy podjazd (np. wjazd na kolejny poziom parkingu wielopoziomowego w galeriach handlowych). Wjeżdzasz samochodem do połowy wjazdu i zatrzymujesz się. Puszczasz hamulec i ... samchód po prostu stoi. Nigdzie się nie stacza. Spokojnie przekładasz nogę na gaz i ruszasz nie staczając się nawet o milimetr. Możliwe, że gdybym puścił hamulec i poczekał dłużej niż czas potrzebny na spokojne przełożenie nogi z hamulca na gaz to samochód by odpuścił i się stoczył. A HHC zapewne powinno trzymać "w nieskończoność". W każdym razie z praktycznego punktu widzenia HHC przy DGS jest zupełnie niepotrzebną opcją.
                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                  -------------------------------------------------------------------------
                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• rastajan
                    Drive
                    • 2009
                    • 93

Zamieszczone przez Mihau
                    ja właśnie czekam na 1.8 TSI Elegance i dorzuciłem sobie jeszcze 17" i pakiet Dynamic prócz tego co sam dobrałeś.
                    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że biorąc pakiet dynamic rezygnujesz z multifunkcjonalnej kierownicy, ten pakiet to wyklucza. Trójramienna ze sterowaniem radiem i maxidotem występuje tylko w wersji z DSG.

Co do kół to ja mam 17" i wygląda nieźle, komfort jest całkiem przyzwoity, jedynie na nierównym asfalcie słychać szumienie szerokich gum.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

HHC trzyma 5 sekund z tego co pamietam. Ale tu chodzi o to, ze bez HHC auto nawet z DSG stoczy sie az 2cm, a z NIC. Generalnie co to za problem trzymac lewa noga wtedy hamulec jak nie mozemy sie stoczyc nawet o cm :?

Ja bym bral te lepsze fotele z pakietu Dynamic, multifunkcyjna kierownice, moze byc z GSM, jakby auto mialo DSG to lopatki pod kierownice. Podgrzewane stolki, lusterka zewnetrzne samosciemniajace, kolo zapasowe cale (nie musi byc alu, bo wyciagniete moze byc max kilka razy w zyciu i to tylko na dojazd gdzies, czujnik deszczu nie wiem czy jest w serii teraz. A takie bzdety jak cornery, ktore mozna aktywowac VAGiem, to bez sensu.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• _tm_
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 2333
                        • Superb III (3V3)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                        HHC trzyma 5 sekund z tego co pamietam. Ale tu chodzi o to, ze bez HHC auto nawet z DSG stoczy sie az 2cm, a z NIC. Generalnie co to za problem trzymac lewa noga wtedy hamulec jak nie mozemy sie stoczyc nawet o cm :?
                        Trochę zakręciłeś i nic nie zrozumiałem . Ja co prawda nie mierzyłem tego z linijką, ale wydaje mi się, że przy DSG nie stoczy się nawet o 1mm, ponieważ u mnie po puszczeniu hamulca na wzniesieniu samochód stoi jakby miał zaciągnięty ręczny. Przy najbliższej okazji sprawdzę jak długo tak będzie stał.
                        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                        -------------------------------------------------------------------------
                        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• RoadRunner
                          Classic
                          • 2010
                          • 26

Zbierając to wszystko powiem tak...

Do 1.4 TSI Elegance Liftback dokładam oprócz standardu:

1. Lakier metalik
                          2. ORI Alarm
                          3. Ksenony
                          4. Podgrzewacze spryskiwaczy
                          5. 17" ORI Pagasusy
                          6. Koło zapasowe

Zostanę przy radiu Swing. Ewentualnie za jakiś czas wymienię na Culumbusa za 2k. Jeśli nie wymienię to dokupię wypasionego NavRoad 7" z bajerami

Pakiet Silver odpada, bo troszę na długich trasach niewygodny, a poza tym 3-ramienna kierownica nie ma sterowania radiem. Poza tym w elegancie i tak mam trochę skóry tu i tam

Zastanawiam się jeszcze nad MDI i firmowym bagażnikiem. Przyciemnianych szyb nie wezmę bo w filftbacku nie dają.

W gratisie pewnie dywaniki dorzucą : :wink:

Nom...to chyba tyle. Jutro zamówienie.

Tylko JAKI KOLOR??? Czarny czy Cappuccino??? :P
                          RoadRunner

Komentarz

Mógłby ktoś mi napisać jaka jest różnica miedzy alarmem ori a alarm montowanym przez dealera? Mam już auto zamówione i nie wiem czy wykłócać się o ten alarm, bo okazało się że dealer montuje mi swój alarm, żadnych dodatkowych pilotów nie będzie - wszystko w kluczyku.

Komentarz

• adamza
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 174

Zamieszczone przez RoadRunner
                              Cappuccino
                              jest

było

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                Rider
                                • 2010
                                • 474

Maicroft, dokladnie tak jak piszesz z tym HHC.

RoadRunner, wez beż cappuccino, chyba że lubisz po 1 roku widziec setki rys w swoim pieknie umytym aucie, w promieniach slonca. (mowie o swoich 2 autach tak miałe, zaraz pewnie obroncy "czarnych" sie odezwa )

kross12, roznica jest taka , że ORI alarm masz montowany w fabryce przy "skladaniu" auta, np: czojniki ruchu masz umieszczone niewidocznie w podsufitce w podszybiu na gorze, a przy montowaym w ASO rozkladaja ci "poł" deski rozdzielczej i oslony przy slupkach gdzie montuja czojniki ruchu, niby POWINNI zlożyc ok, ale kto wie
                                [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• aniam111
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 436

Ja jak miałam do wyboru Elegance to tylko czarny z kremowym wnętrzem. Ale że mam Ambiente to wybrałam praktycznie czyli srebrny. Podoba mi się też biały. Kwestia tego co kto lubi i ile czasu chce poświęcić na czyszczenie. Srebrny ma tą przewagę nad czarnym że dłużej wydaje się być czysty i rys tak nie widać. Podobnie będzie z beżowym.

[ Dodano: Wto 04 Maj, 10 17:13 ]
                                  Dywaniki to na bank w gratisie ale powalcz jeszcze o coś. Powiedz że ty jeden dodatek oni jeden Każda pierdółka kosztuje sporo a przydadzą się listwy ochronne, chlapacze, listwa na zderzak z tyłu, mata do bagażnika, śruby zabezpieczające na koła, blokada skrzyni biegów, pierwszy przegląd gratis. Oto można powalczyć spokojnie
                                  AniaM
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                  O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Leniwiec
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 624
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

RoadRunner,
                                    z własnego doświadczenie proponuję zastanowić się nad jeszcze dwiema rzeczami:
                                    - podwójna osłona przeciwsłoneczna (świetna na krętych drogach),
                                    - pakiet dla palących (ja nie palę i nie brałem, a potem się okazało, że z tyłu nie ma gdzie butelki włożyć).
                                    Oba kosztują grosze w stosunku do całego zakupu.

Co do alarmu z ASO, to mi powiedziano, że fabryczny nie domyka szyb. Poza tym funkcjonalność ta sama. Wziąłem alarm w ASO, ale drugi raz wziąłbym fabryczny, bo jak ciepło to często mam ochotę zostawić auto z uchylonymi szybami pod domem, a drań mi je zamyka :twisted:
                                    Pozdro

Komentarz

• mariu_sz
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 320

Zamieszczone przez Leniwiec

Co do alarmu z ASO, to mi powiedziano, że fabryczny nie domyka szyb. Poza tym funkcjonalność ta sama. Wziąłem alarm w ASO, ale drugi raz wziąłbym fabryczny, bo jak ciepło to często mam ochotę zostawić auto z uchylonymi szybami pod domem, a drań mi je zamyka :twisted:
                                      To cię oszukali bo w fabrycznym alarmie przytrzymując zamykanie 3 sekundy domyka szyby, znowu przy otwieraniu jak przytrzyasz przycisk 3 sekundy zaczyna otwierać szyby. No i możesz zostawić szybki uchylone, a że zasięg pilota jest dość spory to nawet w dobrych warunkach można domknąć bez wychodzenia z domu. Nie wiem jak jest w dokładanym, ale w ori masz składany kluczyk, a w nim przyciski od alarmu.
                                      Mariusz
                                      --------------------------
                                      OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• karpecik
                                        Rider
                                        • 2004
                                        • 279

1. Lakier metalik
                                        2. ORI Alarm
                                        3. Ksenony
                                        5. 17" ORI Pagasusy
                                        6. Koło zapasowe

Zostanę przy radiu Swing. Ewentualnie za jakiś czas wymienię na Culumbusa za 2k. Jeśli nie wymienię to dokupię wypasionego NavRoad 7" z bajerami

Pakiet Silver odpada, bo troszę na długich trasach niewygodny, a poza tym 3-ramienna kierownica nie ma sterowania radiem. Poza tym w elegancie i tak mam trochę skóry tu i tam

Zastanawiam się jeszcze nad MDI i firmowym bagażnikiem. Przyciemnianych szyb nie wezmę bo w filftbacku nie dają.

Kup DSG. Nie pożałujesz. Zwłaszcza jak będziesz na Trasie Łazienkowskiej poruszał się "skokami naprzód". Albo stał na Towarowej... :lol:

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 474

ja bym jeszcze wybrał opcje skoro fundusz "krotki" wzioł Ambiente, dołozył troszke i serio tą DSG dokupił, na miasto idealny ałtomat, poprostu Polacy nie sa przyzwyczajeni do automatu, ( bo co automatyczne to sie psuje<----tok myslenia, a manual sie nie psuje?? Od czegos jest przedłuzona gwarancja 5 lat (ktora rowniez polecam) w ambiente nie masz alu, troche dorobisz sie, kupisz sobie Alu takie jakie chcesz, a automatu juz nie dokupisz.

Jeśli miałbym extra 7k, to wolałbym jednak 1.8 wziąć zamiast DSG
                                          to chyba nie jechałes 1.4 TSi z DSG kopniaka ma jak dla mnie dobrego, jak wrzucisz na bieg "S" ciagnie do konca prawie i jest zabawa, gdyby to nie było by auto kuzyna to osobiscie bym cie namowił do jazdy probnej jeszcze dzis.
                                          [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• RoadRunner
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 26

Zamieszczone przez karpecik

1. Lakier metalik
                                            2. ORI Alarm
                                            3. Ksenony
                                            5. 17" ORI Pagasusy
                                            6. Koło zapasowe

Kup DSG. Nie pożałujesz. Zwłaszcza jak będziesz na Trasie Łazienkowskiej poruszał się "skokami naprzód". Albo stał na Towarowej... :lol:
                                            Jeśli miałbym extra 7k, to wolałbym jednak 1.8 wziąć zamiast DSG
                                            RoadRunner

Komentarz

• winni77
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2183
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mariu_sz
                                              To cię oszukali bo w fabrycznym alarmie przytrzymując zamykanie 3 sekundy domyka szyby, znowu przy otwieraniu jak przytrzyasz przycisk 3 sekundy zaczyna otwierać szyby.
                                              Nie oszukali, bo w nie-fabrycznym szyby się automatycznie domykają, więc nie ma możliwości zostawienia auta z włączonym alarmem i opuszczonymi szybami, co w fabrycznym jest możliwie.
                                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• mariu_sz
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 320

Zamieszczone przez winni77
                                                To cię oszukali bo w fabrycznym alarmie przytrzymując zamykanie 3 sekundy domyka szyby, znowu przy otwieraniu jak przytrzyasz przycisk 3 sekundy zaczyna otwierać szyby.
                                                Nie oszukali, bo w nie-fabrycznym szyby się automatycznie domykają, więc nie ma możliwości zostawienia auta z włączonym alarmem i opuszczonymi szybami, co w fabrycznym jest możliwie.
                                                No ale jemu powiedzieli, że w fabrycznym nie ma możliwości domykania szyb, a przecież jest.
                                                Mariusz
                                                --------------------------
                                                OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• Leniwiec
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 624
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

No ale jemu powiedzieli, że w fabrycznym nie ma możliwości domykania szyb, a przecież jest.
                                                  Auto kupowałem u Danielcia, więc wychodzę z założenia, że specjalnie mnie w błąd nie wprowadził. Co najwyżej niewiedza, jak z pilotem do Webasto (a raczej jego brakiem).

Ale faktem jest, że przydałoby się dla przyszłych użytkowników wyjaśnienie ewentualnych różnic między fabrycznym alarmem a tym z ASO. Gdybym od razu wiedział, że mają te same funkcje, to brałbym fabryczny i oszczędziłbym sobie rozbebeszania kokpitu. A pewnie dlatego teraz tak trzeszczy :diabelski_usmiech

Wracając do tematu
                                                  RoadRunner, do moich dwóch niewielkich, ale użytecznych propozycji, proponuję Ci jeszcze zrezygnować z 17" Pegasusa.
                                                  Nie chodzi mi o drogi czy większę lub nie spalanie, ale o sens użytkowy - mając 16" na zimę możesz kupić tylko opony, a nowe felgi w kolejnym sezonie. Fele z Octy zimę znoszą bardzo ładnie. Przy 17-stkach musisz już kupić całe koła (pomijam opcje 17-calowych zimówek), a wątpię byś chciał kupić na zimę 15" mając letnie 17".
                                                  Mam 17" u siebie w 1.4 TSI, ale tylko i wyłącznie dlatego, że je dostałem. Kupna cały efekt nie jest wart.
                                                  Lepiej tą kase przeznaczyć na podstawowy moduł GSM (sam Bluetooth, bez uchwytu) ze sterowaniem telefonem w kierownicy.
                                                  Takie jest moje zdanie jako użytkownika podobnego auta
                                                  Pozdro

Komentarz

• winni77
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2183
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Leniwiec, jeden argument do mnie nie trafia odnośnie sensu tych 17". Ja mam 16" a i tak będę kupował stalowe felgi pod zimowe opony. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia posiadania miejsca na trzymanie całego zestawu kół, ale koniec końców imo tak będzie wygodniej i zdrowiej dla alusów.
                                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...